Studioo Talks #2.1: De overstap van VWO naar universiteit

Annewies Schrijer 09-09-2021
937 keer bekeken 0 reacties
 

Studioo talks is de podcastserie voor en met studenten geneeskunde. Het zijn bijzondere tijden: waar je normaliter in de medische faculteit koffie drinkt, practica volgt, over het campusterrein loopt en in het ziekenhuis college volgt, zitten we nu met z'n allen thuis. Studieadviseurs Marjolein Pouw en Renate Dekker zien in de praktijk waar studenten tegenaan lopen. In deze podcastserie gaan zij met studenten en experts in op vragen als: hoe kan ik in tijden van crisis optimaal studeren? Hoe kom ik in contact met studenten? Hoe zorg ik goed voor mezelf en hoe hou ik focus?

 

 

Studioo Talks is dé podcastserie voor en met studenten geneeskunde. In deze aflevering spreekt Marjolein Pouw met Marleen van der Meer over de overstap van middelbare school naar universiteit.

Marleen werkt op de VU en verzorgt aansluitingsactiviteiten tussen 5/6 VWO en de universiteit. Hoewel zij gericht is op de overstap naar bètafaculteiten weet ze veel over het verschil tussen VWO en de universiteit. In het bijzonder interessant dus voor onze 350 kersverse eerstejaars! Ook te gast zijn tweedejaars student Nahid el Fizazi en tweedejaars student Noureddine Achbab. Zij begonnen vorig jaar met de studie geneeskunde en kunnen als geen ander vertellen hoe de start van de universiteit was.


Top 10 tips voor een fijne overstap naar de universiteit
1. Gebruik een agenda

De belangrijkste tip van allemaal: gebruik een agenda! Het maakt niet uit of het een papieren of digitale agenda is. Plan je colleges en werkgroepen erin, je sociale activiteiten en sport, je deadlines. Als je alle activiteiten erin zet krijg je een goed overzicht. Dat geeft rust in je hoofd en je bent je er sneller van bewust wanneer je echt moet beginnen met studeren, schrijven, etc. Als je de agenda ook voor de leuke activiteiten gebruikt wordt je agenda ook wat minder snel negatief beladen.

2. Routine is key

Hoe duidelijker je wekelijkse routine is, hoe normaler het is om op bepaalde dagen en tijden te studeren. Dan hoef je niet steeds jezelf op wilskracht naar de bieb te slepen, maar kun je die energie gebruiken om daadwerkelijk te studeren. Probeer je studieritme aan te passen aan je bioritme: ben je een ochtend- of avondmens? Stem daar je studieplanning voor zover als mogelijk op af.

3. Waar studeer je het best?

Zorg dat je een studeerplek vindt waar jij goed kunt werken. Misschien is dat voor jou een opgeruimd bureau op je kamer, aan de keukentafel, of juist een werkplek in de bieb met geroezemoes op de achtergrond. Probeer verschillende plekken uit en kijk wat voor jou het beste werkt.

4. Uitstelgedrag aanpakken

Pak je uitstelgedrag aan:

  • Beginnen is moeilijk.
    Gebruik de ’10-minutenregel’. Spreek met jezelf af dat je in ieder geval 10 minuten gaat leren. Als je eenmaal bezig bent, gaat het vaak best goed en blijf je langer studeren.
  • Maak het concreet
    Stel duidelijke, kleine doelen. Als een doel behaald is: beloon jezelf.
  • Say-Do methode
    Vertel aan vrienden en familie wanneer je gaat studeren. Vraag ze je er aan te herinneren en je te steunen.

5. Studeer actief

Studeer niet te lang achter elkaar op dezelfde manier, maar wissel activiteiten af (lezen, samenvatten, opgaven maken).

Bereid een college voor: welk onderwerp zal aan de orde komen? Blader alvast het bijbehorende hoofdstuk/boek door. Scan de tekst. Bekijk de grafieken en schema’s. Wat weet ik er al van? Bekijk, als dat mogelijk is, de presentatie van vorig jaar vooraf.

Boek of artikel bestuderen: begin niet direct te lezen, maar kijk eerst eens hoe het boek/ artikel is opgebouwd. Lees de flap en de inhoudsopgave. Bekijk afbeeldingen, grafieken, vetgedrukte tekst, samenvattingen. Welke vragen komen er bij je op?

6. Neem liever veel korte pauzes dan één lange pauze

Verwacht niet van jezelf dat je uren achter elkaar effectief kunt leren: gemiddeld kunnen mensen zich 45 minuten achter elkaar concentreren. Alles wat je daarna bestudeert wordt minder effectief opgenomen. Om effectief te leren zijn veel korte pauzes net zo belangrijk als het bestuderen van de studiestof.

Ga in een pauze echt iets anders doen, bijvoorbeeld even lopen, iets drinken, een praatje maken, een mindfulness- of ontspanningsoefening.

7. Maak aantekeningen tijdens college

Blijf tijdens colleges bij de les door aantekeningen te maken. Probeer de docent niet bij te houden en alles op te schrijven, maar maak bijvoorbeeld een mindmap. Als de docent de powerpoint van tevoren online zet, print deze dan uit, of zet ze op je laptop om makkelijk extra aantekeningen te maken bij het college.

8. Studeer samen

Het kan helpen om met iemand af te spreken om samen te studeren. Je vergroot de kans dat je daadwerkelijk gaat studeren, je houdt elkaar bij de les tijdens het studeren en het is gezelliger tijdens de pauzes. Leg de stof ook eens uit aan medestudenten of vrienden.

9. Overhoor jezelf

Door jezelf tijdens het studeren vragen te stellen neem je de stof makkelijker op. Bekijk bijvoorbeeld oude tentamens en bedenk tijdens het studeren soortgelijke vragen over de stof die je bestudeert.

10. Als je er niet alleen uit komt, zoek dan hulp!

Bij de studieadviseurs kan je altijd terecht. Denk niet meteen: het moet echt verschrikkelijk zijn. Zij kunnen je verder helpen. Kijk hier voor meer informatie of bel/mail met ons.

 

Afbeeldingen

Reageren

X (voorheen Twitter)

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Contact

Online community platform voor en door studenten van de Faculteit der Geneeskunde Vrije Universiteit. Zoek je informatie over ons onderwijs? Kijk op  onze website
E-mailadres: studioovu@amsterdamumc.nl

             

 

 

 

Cookie-instellingen