To cheat or not to cheat - de arts

09-06-2020
3230 keer bekeken 0 reacties

Nu de toetsen thuis gemaakt worden is het verleidelijk af te kijken. De keuze lijkt snel gemaakt. Toch? Niet iedereen denkt er zo over. Lees hier het kritische perspectief op afkijken (en op toetsen en vertrouwen) van internist en welbekend opleider in de bachelor en master, Abel Thijs.

To cheat or not to cheat, is that the right question?

Laten we eerst eens naar de toetsers kijken: hebben die het gelijk aan hun zijde? Zijn de toetsen die zij maken voorspellend voor wat de getoetste later kan en mag? Hebben zij altijd nieuwe vragen gemaakt, originele invalshoeken bedacht, stijl- en spelfouten vermeden, complete stammen geschreven, scherp geformuleerde alternatieven aangeboden en objectief nagekeken? Zijn zij altijd het toonbeeld van betrouwbaar gedrag en professionaliteit? Stonden zij voldoende klaar voor hun studenten?

De vraag stellen is haar beantwoorden, natuurlijk. In feite legt een te precieze beantwoording van deze vraag een bom onder de legitimiteit van toetsen zelf. Wat mij betreft ligt die bom daar prima, maar moeten we nog even wachten met de ontsteking ervan, bij gebrek aan een bruikbaar alternatief. Hieruit zou bijna volgen dat niet de vraag to cheat or not to cheat zou moeten worden beantwoord, maar to test or not to test (overigens: toetsen in het Engels vertalen levert een interessant woordveld op!). Ik zou er graag over doordenken…

Is dit dan een vrijbrief voor to cheat? Ik zou zeggen: volstrekt niet! Natuurlijk wil ik als toetser niets liever dan een ge-engageerde, betrouwbare, vriendelijke, nieuwsgierig kritische, maar ook zelfreflectieve student, die z’n grenzen kent. Iemand die het nauwelijks nodig heeft om getoetst te worden, maar bij wie het ook geen kwaad kan. Iemand die het onvolmaakte systeem verdraagt, maar het niet op oneerlijke wijze naar z’n hand wil zetten. Zo’n getoetste is een fijne collega, aan wie ik het stokje graag overdraag (en dat gebeurt sneller dan wij beiden denken), en met wie ik graag samen op ontdekkingsreis ga om het wetenschapsveld en het civiele effect daarvan (ik trek het even iets breder dan de geneeskunde) vorm te geven en te ontsluiten. 
To be honest: daar zijn er op onze campus veel van, en zij die zich hierin niet herkennen, moeten daar nog eens over nadenken.
Deze tijd vraagt niet om een instituut, maar om betrouwbare mensen. 
Daar komt een andere tegenstelling uit voort: to trust or to mistrust

Waar voel jij je thuis?”

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Contact

Online community platform voor en door studenten van de Faculteit der Geneeskunde Vrije Universiteit. Zoek je informatie over ons onderwijs? Kijk op  onze website
E-mailadres: studioovu@amsterdamumc.nl

             

 

 

 

Cookie-instellingen