Student & Leefstijl

14-12-2020
764 keer bekeken 0 reacties

Ruim 8 miljoen Nederlanders lijden aan overgewicht of obesitas, 1 miljoen aan suikerziekte, 1 miljoen gebruiken antidepressiva en meer dan 7,5 miljoen mensen hebben 1 of meer chronische aandoeningen.

Gelukkig kunnen we met “leefstijl-interventies” deze ziekten grotendeels bij de oorzaak aanpakken en genezen en wordt de zorg beter en kosten-effectiever. Geneeskundestudenten en artsen hebben momenteel onvoldoende kennis en vaardigheden om leefstijlinterventies toe te passen. Dit terwijl 70% van de geneeskundestudenten hier meer onderwijs over wil (bron). Dit is waar Student en Leefstijl ingrijpt en Amsterdamse studenten én basisartsen een cursus aanbiedt om hun kennis en vaardigheden omtrent voeding en leefstijl te vergroten.

De stichting Student en Leefstijl (voorheen Student en Voeding) is in 2017 opgericht door een geneeskundestudente uit Rotterdam, Wilma Oosthoek, in samenwerking met de vereniging Arts en Voeding. Wegens het grote gebrek aan onderwijs over voeding en leefstijl in het curriculum van zowel de bachelor als de master Geneeskunde heeft zij samen met een aantal medestudenten de SELF-cursus (Students Experienced in Lifestyle and Food) opgezet. In 2021 houdt Amsterdam voor de vierde keer de 8-weekse SELF cursus, waarin elke avond 2 specialisten aan het woord komen en hun kennis aangaande voeding en leefstijl delen met (toekomstige) artsen. Daarnaast willen we dit jaar beginnen met het organiseren van extra, extra-curriculaire activiteiten om op deze manier de naamsbekendheid van de stichting te vergroten en mogelijk ook geïnteresseerden buiten de geneeskunde faculteit te bereiken. We moeten nog concretiseren hoe we dit gaan bewerkstelligen, maar momenteel zitten we te denken aan vormen als: informatieplatformen (maandelijkse podcast en/of boekenclub), workshops en bezoekjes aan lokale instellingen die vooruitstrevend bezig zijn wat betreft voeding en leefstijl.

Ben je geënthousiasmeerd mee te denken of wil je graag meer informatie? Kijk eens op de website of stuur een mailtje

Reageren

X (voorheen Twitter)

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Contact

Online community platform voor en door studenten van de Faculteit der Geneeskunde Vrije Universiteit. Zoek je informatie over ons onderwijs? Kijk op  onze website
E-mailadres: studioovu@amsterdamumc.nl

             

 

 

 

Cookie-instellingen