Tips van de fysiotherapeut

08-02-2021
1097 keer bekeken 0 reacties

Waar je vroeger dagelijks naar de faculteit fietste, je benen kon strekken op de trap van de Amstelzaal, en na de colleges misschien nog aan teamsport deed, ben je nu vooral aan huis gebonden. Fysiotherapeuten Twan en Shana van Fysio Centrum Amsterdam vertellen je hoe je fysieke klachten voorkomt.


Fysieke klachten als gevolg van werken in de thuissituatie is een probleem dat we steeds vaker in de praktijk tegen komen. De grootste groep die hieraan lijdt, zijn studenten. Vaak zijn thuis niet de juiste middelen aanwezig om een ergonomisch verantwoorde werkplek te creëren. Daarbij komt nog dat de meeste sportactiviteiten gestaakt zijn en hierin zit nou juist het probleem!

Beweeg ieder half uur

We zijn gemaakt om te bewegen en niet om stil te staan of zitten. We moeten “rennen, springen,vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. We kunnen nu niet blijven, we kunnen nu niet langer blijven zitten”! Je kunt nóg zo symmetrisch, ergonomisch, supersonisch verantwoord zitten maar uiteindelijk zal je klachten krijgen.

De sleutel zit hem in het opdelen van je dag in kleinere stukken. Zet ieder half uur een wekker en beweeg. Beweeg het liefst richting de “opening” of "strekking" (de richting die je opgaat tijdens het uitrekken in de ochtend) omdat je je gedurende je zittende periode met name in de “sluiting” of "gebogen houding" bevindt. Slechts één minuut ieder half uur bewegen is 100% beter dan géén minuut. Net als twee minuten 100% beter is dan één minuut. So get up and move that booty!

Ga efficiënt met je tijd om

Als jullie ook van jullie vrije tijd houden zoals wij van die van ons, moet je al dat studeren natuurlijk zo makkelijk mogelijk voor jezelf maken, Keep it Stupid Simple. Als je nog 100 pagina’s fysiologie moet lezen voor dat tentamen van straks dan kan je goed gebruik maken van tools die je hierbij kunnen helpen zoals de tomato timer. Deze timer past de Pomodoro techniek (time management) toe. Het schijnt dat je er een stuk productiever en efficiënter van gaat werken. Hierdoor hou je meer tijd over om in beweging te komen! 

Neem de juiste zithouding aan

Als laatste willen we je nog een houding laten zien die, als je dan toch af en toe moet zitten, het minst slecht is. Deze lichten we graag toe in dit filmpje. Een helpende hand is natuurlijk altijd fijn en als je klachten hebt, ben je van harte welkom om bij ons een keer langs te komen bij Fysio Centrum Amsterdam

Reageren

X (voorheen Twitter)

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Contact

Online community platform voor en door studenten van de Faculteit der Geneeskunde Vrije Universiteit. Zoek je informatie over ons onderwijs? Kijk op  onze website
E-mailadres: studioovu@amsterdamumc.nl

             

 

 

 

Cookie-instellingen