Arts, en nu? - Onderzoeker

15-02-2021
1271 keer bekeken {0} reacties

Dat je na je geneeskunde-opleiding werkzaam kan zijn als dokter, hoeven we je natuurlijk niet te vertellen. Maar wist je ook dat je als arts andere wegen in kan slaan? In dit eerste deel van deze blogserie vertelt Ellen van Rooijen over haar beroep als onderzoeker.


Elke dokter heeft een geneeskunde opleiding gedaan, maar niet iedereen die de opleiding afrond wordt een traditionele dokter.

Zelf ben ik altijd geïnteresseerd geweest in onderzoek, bij het maken van de studiekeuze heb ik ook lang getwijfeld tussen Medische Biologie en Geneeskunde. Uiteindelijk heb ik de keuze voor Geneeskunde gemaakt, mede omdat de mogelijkheden met een opleiding tot arts ruimer zijn.

Al tijdens mijn opleiding ben ik als student gaan werken in een onderzoeksinstituut waar nieuwe geneesmiddelen werden getest op gezonde vrijwilligers. Na het afronden van mijn opleiding heb ik gedurende anderhalf jaar als arts voor hetzelfde instituut gewerkt. Sindsdien heb ik een aantal jaren als onderzoeker bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam gewerkt. Inmiddels werk ik nu bijna 4 jaar voor één van de farmaceutische bedrijven op de onderzoeksafdeling.

Arts-onderzoeker in plaats van een traditionele arts is een keuze waar ik geen spijt van heb. Eén van de redenen voor de keuze was mijn interesse in onderzoek. Maar ook het feit dat een baan als arts-onderzoeker in principe een 9-5 baan zonder diensten is heeft zeker bijgedragen.

In mijn huidige functie houd ik me bezig met de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor verschillende soorten kanker. In sommige gevallen worden deze behandelingen voor het eerst aan mensen gegeven. Dit type onderzoek, ook wel first-in-human genoemd, wordt alleen uitgevoerd in geselecteerde ziekenhuizen, met ervaren oncologen. In dit stadium is nog niet bekend wat de exacte bijwerkingen van een behandeling zijn, of wat de beste dosering is.

Een first-in-human onderzoek is nog relatief klein, maar internationaal in opzet, met deelnemende ziekenhuizen in verschillende werelddelen. Eens per maand wordt in een teleconferentie de voortgang van de verschillende patiënten besproken en wordt samen met de oncologen besloten wat de volgende stap van het onderzoek moet zijn. Het internationale karakter maakt dat de baan inmiddels niet meer alleen van 9 tot 5 is, maar maakt het werk vooral interessant.


En jij? Heb jij ooit overwogen om een ander pad in te slaan na je studie geneeskunde? Laat het ons weten in de reacties! 

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

Contact

Online community platform voor en door studenten van de Faculteit der Geneeskunde Vrije Universiteit. Zoek je informatie over ons onderwijs? Kijk op  onze website
E-mailadres: studioovu@amsterdamumc.nl

             

 

 

 

Cookie-instellingen