Minor binnen of buiten de geneeskunde?

15-03-2021
1835 keer bekeken 0 reacties

Het kiezen van een minor voor je derde jaar is vaak een lastige keuze. Daarbij komt ook nog eens kijken dat je een minor buiten de geneeskundefaculteit mag doen. Hoe kies je nou voor een minor die bij je past? Vierdejaars studenten Sarah en Quincy vertellen hoe zij dit hebben aangepakt.



Sarah Dekker: minor binnen de geneeskunde 

In 2019 heb ik de minor "Medical research to clinical practice" gevolgd. Ik koos er dus voor om een minor binnen de geneeskunde te volgen. Hier had ik een aantal redenen voor.

Mijn eerste reden om binnen de geneeskunde te blijven en specifiek voor deze minor te kiezen, was de kans om zelf onderzoekservaring op te doen binnen het specialisme dat mij op dat moment het meest interessant leek. Zo heb ik een retrospectief onderzoek gedaan naar de mogelijke risicofactoren voor het ontvangen van meerdere bloedtransfusies op de afdeling neonatologie. Ik heb hiervoor gekozen omdat de theorie over de kindergeneeskunde mij al erg aansprak tijdens het vak Groei en ontwikkeling in het tweede studiejaar. Tijdens het reguliere onderwijs van de bachelor duren de vakken echter kort en volgt er vervolgens snel een heel ander vak. Hierdoor is het moeilijker om je dan echt goed te verdiepen in een specifiek onderwerp dat je erg aanspreekt. Daarvoor biedt een minor binnen de geneeskunde een mooie mogelijkheid. 

Daarnaast was deze minor een kans om in contact te komen met onder andere artsen, onderzoekers en verpleegkundigen binnen een afdeling in het ziekenhuis. Zo heb ik veel geleerd en stappen gezet in het opbouwen van een netwerk. Bovendien heeft het voor mij de drempel verlaagd om artsen te benaderen om informatie te verkrijgen of om bijvoorbeeld te helpen bij een onderzoek.

Net zoals bij andere minors binnen de geneeskunde, leer je veel over een specifiek specialisme waar jij op dat moment graag meer over wil weten. Toch was deze minor anders dan de andere minors omdat de colleges en practica van deze minor gericht waren op de theorie en handvatten voor het opzetten en uitvoeren van een onderzoek en dus minder op ziektebeelden zoals de rest van de studie geneeskunde.

Door mijn eerste onderzoekservaring tijdens deze minor ben ik erachter gekomen dat ik het doen van onderzoek interessant vind en dus blijf ik er graag mee doorgaan. Zo werk ik nu mee aan een onderzoek binnen de klinische genetica.

Kortom, door binnen de geneeskunde te blijven, heb ik mij verdiept in een interessant specialisme, zelf onderzoekservaring opgedaan en ben ik erachter gekomen of onderzoek doen iets voor mij is. Als dit iets is wat jou aanspreekt, zou ik zeker aanraden om een minor binnen de geneeskunde te volgen!


Quincy Moonen: minor buiten de geneeskunde

Ik denk dat elke Gen Z het lastig vindt om (carrière) keuzes te maken en de keuze voor een minor vormt geen uitzondering. Wellicht maakt het volgende verhaal deze keuze iets duidelijker voor jou.

In mijn 2e bachelor jaar ging ik met een open blik naar de informatie dag betreffende de minoren toe. Al werd mijn interesse snel getrokken door de minor kindergeneeskunde, een specialisme dat ik hoog in mijn vaandel heb. Toch maakte ik bij elke kraampje een praatje en probeerde ik erachter te komen welke onderwerpen er op de planning stonden, wat er van je zou worden verwacht en hoe de meeste studenten de minor ervaarden. Ook trok het kraampje van Nyenrode Business Universiteit mijn interesse, de enige minor buiten geneeskunde. Velen zullen bij de gedachte al een hete aardappel in de keel horen, terwijl ik dacht aan de business kant, nieuwe perspectieven en een nieuwe omgeving. Ik heb altijd al een interesse gehad in het bedrijfsleven, al was de interesse in de geneeskunde dominanter. Nu dacht ik: “Even uit de geneeskunde bubbel, misschien doet dat mij wel goed.”

Echter, vergeet ik nu een belangrijk onderdeel te benoemen. Tijdens de informatiedag van de minor zat ik midden in de selectie procedure voor een minor in het buitenland. Ik had mijn hoop erg gevestigd op het volgen van een minor aan de North Eastern University in Boston (Amerika). Helaas was de kans op slagen erg klein, doordat er maar twee plekken beschikbaar waren voor de VU en ik die uiteindelijk niet heb weten te bemachtigen. Daardoor moest ik wel 2x nadenken over het feit dat ik met Nyenrode weer een selectie procedure zal moeten doorlopen. Achteraf, ben ik erg blij dat ik deze stap heb durven nemen en denk ook: “Het had zo moeten lopen.”

Terugkijkend op die periode heb ik een onwijs leuke tijd gehad. Door buiten mijn comfort zone te stappen, heb ik verschillende ervaringen opgedaan. Ik leerde onder andere situaties vanuit economisch perspectief te bekijken, om niet onzeker te zijn in situaties waar ik minder kennis van had en dat zo nu en dan een risico nemen wat carrière betreft veel informatie kan leveren. Tenslotte, kan ik ook niet ontkennen dat ik erg genoten heb van het gala en andere festiviteiten van de studentenvereniging die ik heb bij gewoond.

Moraal van het verhaal: durf risico’s te nemen, sta open voor allerlei mogelijkheden en weet dat elke keuze zal leiden tot een mooie ervaring.

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Contact

Online community platform voor en door studenten van de Faculteit der Geneeskunde Vrije Universiteit. Zoek je informatie over ons onderwijs? Kijk op  onze website
E-mailadres: studioovu@amsterdamumc.nl

             

 

 

 

Cookie-instellingen