Tweede studie naast geneeskunde?

18-05-2021
2468 keer bekeken 0 reacties

Heel wat geneeskundestudenten kiezen ervoor om tijdens hun studie een tweede bachelor te doen. Voor dit dinsdag dilemma vroegen wij dubbele bachelorstudenten Maen Gaikhorst (Gezondheid en Leven) en Tyra Wiertz (Spaanse en Latijns Amerikaanse studies) om te vertellen over hun overwegingen hierin.


Maen Gaikhorst: Gezondheid en Leven

In 2016 begon ik met mijn studie Gezondheid & Leven, of om het oneerbiedig te zeggen: het gedoodverfde alternatief van de uitgelote geneeskunde student… Ik was geen uitzondering. Ik was niet door de selectie van geneeskunde gekomen en heb toen gekozen voor een studie die daar dicht bij in de buurt kwam: Gezondheid & Leven. De studie beviel mij boven verwachting goed, maar na twee jaar bleef mijn artsendroom aan mij knagen. Ik deed nog een poging voor geneeskunde en werd geselecteerd. Toen kwam ik voor de vraag: wat doe ik met mijn studie G&L?

Ik besloot om door te gaan en de twee studies tegelijkertijd te volgen. Ik had immers al twee jaar G&L achter de rug en vond het zonde om het laatste jaar niet af te maken. Het gaat bij mij dus om maar één jaar overlap met geneeskunde. Voor veel studies geldt dat het laatste jaar van de bachelor grotendeels bestaat uit een vrije keuzeruimte, die je op kunt vullen met zelfgekozen vakken. In mijn geval koos ik uiteraard voor vakken die ik bij geneeskunde heb gevolgd. Om die reden doe ik in plaats van één jaar maar vijf maanden over het derde jaar van G&L; een meevaller dus!

Daartegenover staat dat twee studies ook twee keer zo veel uitzoekwerk en organisatievermogen vragen. Vooral als het gaat om het inschrijven voor onderwijs, het aanvragen van eventuele vrijstellingen en het bijblijven met de veranderende regelgevingen. Laat staan het financiële aspect: je moet namelijk goed oppassen dat je met twee studies niet in het instellingstarief valt. Ik raad iedereen aan om hiervoor hulp van studieadviseurs en de studentenbalie in te schakelen.

Al met al is een dubbele studie het voor mij meer dan waard gebleken. Het verbreedt je horizon en het biedt de mogelijkheid om je te onderscheiden van anderen. Geef jezelf wel tijd om alles uit te zoeken en heb geduld. Zet vooral door en dan pakt uiteindelijk niemand die dubbele bachelor meer van je af! Enige stressbestendigheid is wel een vereiste ;).

 


Tyra Wiertz: Spaanse en Latijns Amerikaanse studies

Mijn naam is Tyra Wiertz en ik ben 20 jaar, op dit moment zit ik in het derde jaar van de bachelor Geneeskunde en in het eerste jaar van Spaanse en Latijns Amerikaanse studies. Wanneer mensen dat horen kijken ze mij altijd een beetje verbaasd aan en vragen ze vaak hoe deze combi is ontstaan. Ik zou afgelopen semester een minor doen aan University of Liverpool met een uitdagend vakkenpakket. Helaas gooide de COVID-19 pandemie roet in het eten en ik baalde dat ik die uitdaging toch ging missen. Ik had wel eens eerder gehoord van bachelorstudenten die een tweede studie deden en na even zoeken kwam ik uit op Spaanse en Latijns Amerikaanse studies aan de UvA, maar ik durfde mij niet gelijk in te schrijven. Een tweede bachelor klinkt altijd erg indrukwekkend en in mijn hoofd dacht ik dat ik dan waarschijnlijk helemaal geen vrije tijd over meer zou houden. Nadat ik bevestigd had gekregen dat ik echt maar één keer collegegeld hoefde te betalen voor beide studies, heb ik mij toch verlaat ingeschreven en is mijn aanvraag goedgekeurd.

In september ben ik dus begonnen en dit was best wel even wennen. Ik was weer een eerstejaars: de introweek, zoomsessies met nieuwe mensen en nieuwe docenten. Na wat gesprekken met medestudenten kwam ik er al snel achter dat veel mensen een talenstudie doen naast hun andere studie, zij vertelden mij dat het goed te combineren was met een strakke planning. Tijdens mijn minor was het prima, we hadden natuurlijk langere blokken en maar twee tentamens geneeskunde in 4 maanden. Tijdens het eerste semester had ik niet veel overlap en als ik die had dan was geneeskunde de prioriteit. Het was onwijs leuk om steeds te switchen tussen filosofische blokken over de mensheid en neurologie en psychiatrie. De vakken van de UvA waren een uitdaging, aangezien ik zo lang in een medische bubbel had gezeten. Wel heb ik ze in het eerste semester allemaal gehaald zonder herkansingen, tot mijn eigen verbazing. In het tweede semester merkte ik dat het toch allemaal wel wat zwaarder is dan verwacht, vooral de tentamenweken. Elke 8 weken heb ik nu een tentamenweek met rond de 7 tentamens in 5 dagen, wat ik natuurlijk niet meer gewend was na rond de 10 CATs in een heel collegejaar. Ook zijn er flink wat essays en tussentijdse opdrachten op ‘normale’ opleidingen die heel leuk zijn maar wel tijd kosten.

Ondanks de drukte rond de tentamenweken ben ik heel erg blij dat ik een tweede studie ben gaan doen. Het verbreedt mijn kennis enorm en ik leer dingen die ik later als arts zeker kan gaan gebruiken. Door het doen van een tweede studie stap je uit je comfort zone en verlies je die tunnelvisie richting die coschappen. Zo ga ik tijdens mijn wachttijd beginnen aan het tweede jaar op de UvA met de richting Latijns Amerika en ik kan niet wachten om te starten.

 


En jij? Zou jij ooit overwegen om een tweede studie te doen naast geneeskunde? Laat het ons weten!

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Contact

Online community platform voor en door studenten van de Faculteit der Geneeskunde Vrije Universiteit. Zoek je informatie over ons onderwijs? Kijk op  onze website
E-mailadres: studioovu@amsterdamumc.nl

             

 

 

 

Cookie-instellingen