YouTube kanalen voor geneeskundestudenten - Heb je 't al gehoord?

11-08-2021
574 keer bekeken 0 reacties

In "Heb je 't al gehoord?" belichten we leuke initiatieven die te maken hebben met de geneeskunde. Deze keer: leuke Youtubekanalen waar je je op kan abonneren, zowel voor entertainment als voor je studie.


Voor je entertainment 

1. Institute of Human Anatomy

Deze past misschien onder zowel het kopje entertainment als studie, aangezien dit Youtube-kanaal zo interessant is dat je er ook in je vrije tijd naar wil kijken. Bij Institute of Human Anatomy  kun je aan de hand van échte menselijke anatomische preparaten zowel de anatomie als de fysiologie bestuderen.

Voor wie vooral leuk? Iedereen die niet genoeg kan krijgen van de snijzaalpractica, of wie gewoon wat meer leuke feiten over het menselijk lichaam wil weten. 

2. Special Books by Special Kids

Bij dit bekende Youtube-kanaal interviewt Chris mensen die leven met een beperking. Hier gaat het vooral om de mens achter de ziekte, en niet om de ziekte zelf.

Voor wie vooral leuk? Vooral als je interesse hebt in de psychiatrie of klinische genetica biedt dit kanaal een mooi inzicht in het perspectief van de patiënt.

3. Violin MD

Siobhan van Violin MD documenteert haar dagelijkse leven als dokter werkzaam op verschillende afdelingen in het ziekenhuis. Aan de hand van haar eigen patiënten legt Siobhan ziektebeelden en behandelingen uit. Super leerzaam dus!

Voor wie vooral leuk? Mocht je ooit nog een stage in het buitenland willen doen: via Siobhan krijg je indirect een indruk van hoe de geneeskundige zorg in Amerika geregeld is.

4. Molly Burke

Misschien niet per sé een Youtube kanaal over de geneeskunde, maar wel iemand die een inzicht geeft in hoe het is om blind te zijn. Molly Burke is sinds haar 14e levensjaar blind door de gevolgen van Retinitis Pigmentosa. Ondanks alles laat ze zien dat je ook met een visuele beperking een normaal leven kan leiden.

Voor wie vooral leuk? Als je interesse hebt in oogheelkunde.

5. Doctor Mike

We kunnen ons bijna niet voorstellen dat je hem niet kent, maar mocht je nog niet van hem gehoord hebben: Doctor Mike is een Amerikaanse dokter die grappige filmpjes maakt over de geneeskunde. Zijn content is vooral gericht op entertainment, maar er zitten ook veel leermomenten in zijn video’s.

Voor wie vooral leuk? Als je interesse hebt in het samenspel tussen media en gezondheid, heeft Doctor Mike veel goede video's over de waarheid achter veelgehoorde gezondheidclaims.

6. Mama Doctor Jones

Mama Doctor Jones is een gynaecoloog uit Amerika die educatieve, maar soms ook grappige, video's maakt over de gynaecologie. Wat vooral te beamen valt, is dat ze ook veel onderwerpen die traditioneel worden gezien als taboe gewoon bespreekbaar maakt. 

Voor wie vooral leuk? Als je van gynaecologie houdt natuurlijk!

7. Ted-Ed en Ted Talks

Ted-Ed en Ted Talks bieden veel interessante filmpjes over merkwaardige vragen en fenomenen van het menselijk lichaam. Ook als geneeskundestudent valt hier wat te leren! En: grote kans dat je ook de niet-geneeskunde filmpjes interessant vindt.

Gouden tip: kijk ook eens naar de Ted Talks website, waar je kan sorteren per playlist.

Voor je studie

1. Ninja Nerd

Ninja Nerd heeft ontzettend goede uitlegvideo’s over veel pathofysiologische processen binnen de geneeskunde. Gewapend met een marker en een whiteboard legt deze Youtuber in het fijnste detail ziektebeelden uit.

Gouden tip: Ninja Nerd heeft een filmpje met een hele goede ECG-uitleg, zie ook hierboven!

2. RECIPE – Farmacotherapie Amsterdam UMC

Natuurlijk kunnen we onze eigen sectie farmacotherapie niet vergeten! Hier kun je veel farmacotherapeutische uitleg van de studie geneeskunde in je eigen tijd terugkijken.

Gouden tip: oefen na het bekijken van een video meteen met casuïstiek op Pscribe, zo leer je sneller.

3. Dr Matt & Dr Mike

Dit duo maakt veel uitlegfilmpjes over moeilijke onderwerpen binnen de anatomie, (patho)fysiologie, farmacologie, biologie en biochemie. Super handig als je toch nog wat extra uitleg nodig hebt over een moeilijk te visualiseren onderwerp.

Gouden tip: bekijk eens de video over waarom coronapatiënten vaak geurverlies hebben.

4. Khan Academy Medicine

Grote kans dat je Khan Academy weleens tijdens de middelbare schooltijd hebt gebruikt. Khan Academy heeft namelijk uitlegvideo’s over alles wat je je maar kunt bedenken, van statistiek tot biologie. Maar ook specifiek voor de geneeskunde is er een Youtube-kanaal.

Voor wie vooral leuk? Houd je meer van een wat uitgebreidere uitleg met minder entertainment tussendoor, dan zit je bij Khan Academy goed.

5. Crash Course

Ook Crash Course kunnen we natuurlijk niet achterwege laten. In filmpjes van maximaal 15 minuten worden op een beknopte en illustratieve wijze basisprincipes van de biologie uitgelegd.

Voor wie vooral leuk? Als je visueel bent ingesteld en snel de hoofdlijnen van een bepaald onderwerp op een rijtje wil hebben, is crash course ideaal als nét dat extra geheugensteuntje.


Kijk voor meer handige Youtubekanalen voor je studie ook eens op deze blog, waar er nog een aantal op een rijtje worden gezet. 

Reageren

X (voorheen Twitter)

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Contact

Online community platform voor en door studenten van de Faculteit der Geneeskunde Vrije Universiteit. Zoek je informatie over ons onderwijs? Kijk op  onze website
E-mailadres: studioovu@amsterdamumc.nl

             

 

 

 

Cookie-instellingen