Studioo Talks #2.4: Omgaan met perfectionisme

30-03-2022
680 keer bekeken 0 reacties

Studioo Talks is dé podcastserie voor en met studenten geneeskunde. In deze vierde aflevering van seizoen 2 spreekt Marjolein Pouw met Jessica Jeltes over perfectionisme en het omgaan met perfectionisme. Een bekend onderwerp onder de geneeskunde studenten.

Jessica Jeltes is medisch psycholoog bij Amsterdam UMC en geeft workshops over perfectionisme. Ook te gast zijn geneeskunde studenten Caitlin Verbakel en Amir Hoseini. Allebei hebben zij te maken met het onderwerp. Luister hier naar de podcast en leer meer over wat perfectionisme is en hoe je om kunt gaan met perfectionisme.

5 tips voor het omgaan met perfectionisme:

  • Ontvang complimenten en geef jezelf complimenten

Ontvang complimenten en neem deze aan. Wanneer je coschapbegeleider of docent aangeeft dat je het goed doet, leer deze aan te nemen. Geef daarnaast een schouderklopje aan jezelf als je een taak hebt volbracht, ongeacht wat de uitkomst is. Hierbij focus je op wat je wel goed hebt gedaan en dat dat genoeg is.

  • Fouten maken is oké

Fouten maken mag en het is logisch dat nu niet alles in een keer gaat zoals je zou willen. Je bent momenteel nog een student en je bent er om te leren. Durf deze fouten te maken. Je kunt tijdens je opleiding nog fouten maken en van je leert van je fouten. Wees hierbij mild voor jezelf en doe alles stap voor stap. Hierbij kun je bijvoorbeeld anders tegen jezelf praten. Zo kun je in plaats van 'ik moet' 'ik mag' gebruiken. 

  • Vraag om feedback

Een tip die aansluit op die van hierboven is: vraag om feedback! Het is geen teken van zwakte, je laat zien dat je open staat om te groeien.

Vind je feedback vragen spannend? Onthoud dat je docent of je coshap begeleider je verder willen helpen in je studie en zij feedback geven om te helpen. Je kunt  van deze feedback leren en je verder groeien. 

  • Focus op het proces en niet de uitkomst

Geniet van het leerproces en focus je niet te veel op de uitkomst. Meer dan je best kun je immers niet doen. 

  • Als je er niet alleen uit komt, zoek dan hulp!

Bij de studieadviseurs kun je altijd terecht. Denk niet meteen: het moet echt verschrikkelijk zijn of ik ben de enige met dit probleem. Zij kunnen je verder helpen. Kijk op de website voor meer informatie of bel/mail met ons.

Benieuwd naar de podcast? Beluister hier aflevering #2.4. Vergeet ons niet te volgen op Spotify en blijf op de hoogte!

Reageren

X (voorheen Twitter)

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Contact

Online community platform voor en door studenten van de Faculteit der Geneeskunde Vrije Universiteit. Zoek je informatie over ons onderwijs? Kijk op  onze website
E-mailadres: studioovu@amsterdamumc.nl

             

 

 

 

Cookie-instellingen