Arts, en nu? - Jeugdarts in opleiding

25-05-2022
1274 keer bekeken 1 reacties

Francis Stoutjesdijk dacht haar hele geneeskundestudie kinderoncoloog te worden. Totdat ze tijdens haar promotietraject zelf ziek werd, en besloot om het roer om te gooien.


Al vanaf jongs af aan wist ik dat ik dokter wilde worden. Ik wist zelfs heel specifiek dat ik later als kinderoncoloog aan de slag wilde gaan. Mijn gehele geneeskunde opleiding stond daarom ook in het teken van de kindergeneeskunde en de kinderoncologie. Alle keuze-stages, mijn wetenschappelijke stage en mijn oudste coschap heb ik binnen dit specialisme gevolgd.

Promotietraject kinderoncologie

Direct na mijn afstuderen ben ik begonnen als ANIOS kindergeneeskunde in het VUmc. Na een jaar met veel plezier werken in de kliniek, besloot ik aan mijn wetenschappelijke carrière te werken voor ik zou gaan solliciteren naar een AIOS-plek binnen de kindergeneeskunde. Deze keuze heb ik met name gemaakt omdat ik nog erg jong was en mezelf graag nog wilde verdiepen in onderzoek.

Ik begon aan een promotietraject bij de kinderoncologie, waar ik onderzoek heb gedaan naar de invloed van behandeling voor Hodgkin lymfoom op de fertiliteit bij kinderen. Tijdens dit onderzoek ben ik zelf trotse moeder geworden van een dochter. Maar helaas werd ik vlak na haar geboorte zelf ernstig ziek. In plaats van werken bij de kinderoncologie, was ik opeens zelf patiënt op een oncologie afdeling. Iets wat mijn hele toekomstplanning op losse schroeven heeft gezet.

Uit de sneltrein stappen

Gedurende mijn ANIOS periode bij de kindergeneeskunde, was me al vaker opgevallen dat ik met name interesse had in preventie. Hoe kunnen we vóórkomen dat kinderen in het ziekenhuis opgenomen moeten worden? Hoe kunnen we bepaalde aandoeningen vroeg signaleren om ernstige gevolgen te beperken? Daarnaast vond ik het leuk en bijzonder om langdurige behandelrelaties met kinderen en hun ouders aan te gaan.

Door mijn ziekte had ik opeens de ruimte en tijd om na te denken wat ik wil en belangrijk vind. Ik ben toen bewust uit de sneltrein gestapt, waar ik al vanaf het begin van mijn studie in zat. Via een goede vriend kwam ik in contact met de jeugdgezondheidszorg en na enkele maanden verdieping heb ik besloten te solliciteren voor de opleiding en daarmee mijn promotietraject ook af te breken.

Jeugdarts in opleiding

Binnen de jeugdgezondheidszorg kan ik mijn passie voor de zorg voor kinderen en jeugdigen combineren met mijn interesse in preventie. Ook heb ik de mogelijkheid langdurige behandelrelaties aan te gaan met een gezin. Een bijkomend voordeel is dat mijn werkende leven veel regelmatiger en rustiger is, omdat je als jeugdarts geen diensten draait.

Sinds maart 2022 ben ik dus jeugdarts KNMG in opleiding en doe ik dat met veel passie. Mijn werk is zeer gevarieerd en de opleiding biedt een perfecte balans tussen opleidingstijd en valuteerbare arbeid. Ik draai 2 dagen per week spreekuur bij Centrum voor Jeugd en Gezin Rijnmond, 1 dag per week besteed ik aan verdieping en opdrachten en 1 dag per week heb ik goed georganiseerd, verdiepend en verbredend onderwijs. Daarnaast houd ik voldoende tijd en energie over om te genieten van mijn gezin, het leven en mijn hobby’s, want zelf ziek worden doet je inzien dat je werkt om te leven en niet leeft om te werken.  

Reageren

X (voorheen Twitter)

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

1  reacties

R. Roos 28-05-22 om 21:07

En zo is het vakgebied van de Sociale Geneeskunde een knappe kop rijker geworden! 

Contact

Online community platform voor en door studenten van de Faculteit der Geneeskunde Vrije Universiteit. Zoek je informatie over ons onderwijs? Kijk op  onze website
E-mailadres: studioovu@amsterdamumc.nl

             

 

 

 

Cookie-instellingen