Vier tips voor een efficiënte coschapweek

24-01-2023
1229 keer bekeken 0 reacties

Hé coassistent! Een efficiënte coschap-week, hoe doe jij dat? Hierbij 4 tips voor een efficiënte en gebalanceerde coschapweek.

 1. Overzicht is key!

Zorg aan het begin van je coschap voor een overzichtelijke planning van het rooster en de opdrachten die je moet doen. Zo heb je direct overzicht in het coschap dat je gaat volgen en zal je niet snel voor verrassingen staan.

 1. Plannen

Heb je overzicht? Het is handig om dan ook een planning te maken, dit maakt het nog overzichtelijker. Maak bijvoorbeeld een planning voor een langere periode (bijvoorbeeld een aantal weken) zodat je de voorbereiding van je opdrachten en het leren voor tentamens of datapunten over zo veel mogelijk dagen kan spreiden. Dit kan helpen in het verminderen van de late avonden studeren na je coschapdag.

 1. Bouw rustmomenten in

Coschappen lopen kan als hectisch worden ervaren, daarom is het belangrijk om rustmomenten in te plannen tijdens je vrije uren, bijvoorbeeld in het weekend. Zo kun je denken aan een ontspan momentje, maar ook aan leuke dingen doen. Denk hierbij vooral aan wat jou energie zal geven. Zo zal je ook weer een stuk energieker op je stage verschijnen!

 1. Klopt er iets niet in het rooster?

Kaart het op tijd aan op je coschaplocatie. Roosteraars doen erg hun best om coassistenten volgens de regels in te plannen, maar het kan natuurlijk eens voorkomen dat iets niet conform de werktijdenregeling is gepland. Als je dit op tijd aankaart kan dit vaak zonder problemen aangepast worden. Hieronder lees je meer over de werktijdenregeling.

Werktijdenregeling

Coassistenten mogen net als werknemers niet te lang achtereen werken. Er zijn dan ook regels opgesteld over hoe lang coassistenten mogen werken en wanneer en hoelang zij recht hebben op pauze. Dit staat allemaal vastgelegd in de werktijdenregeling voor coassistenten. Deze is te vinden via deze link!  

In het kort

 • Per dienst mag een coassistent maximaal 12 uur werken.
 • Per week mag een coassistent gemiddeld 46 uur maximaal werken. Hierin is onderwijstijd inbegrepen en zijn pauzes en reistijd niet inbegrepen. Het kan voorkomen dat je in de ene week meer uren maakt en in de andere week minder, gemiddeld mag dit 46 uur zijn.
 • Tussen twee diensten moet minimaal 11 uur rusttijd worden gepland, anders wordt dit gezien als 1 dienst.
 • Indien je >5,5 uur werkt heb je recht op 30 minuten pauze. Als je >10 uur werkt heb je recht op 45 minuten pauze.
 • Per 4 weken heeft een coassistent recht op minimaal 2 weekenden zonder weekenddienst.
 • Coassistenten mogen worden ingedeeld op feestdagen indien dit geen feestdag is welke in de collectief vastgestelde vakantie (1 week kerstvakantie en 3 weken zomervakantie) valt.
 • Indien een coassistent ingedeeld is op een feestdag, moet dit aan het begin van het coschap aan de coassistent bekend worden gemaakt.
 • Per coschap mag een coassistent op niet meer dan 1 feestdag worden ingezet
 • Werken op een feestdag wordt beschouwd als het doen van een weekenddienst
 • Aan een werkweek met 5 dagdiensten mag maximaal 1 avond-, nacht- of weekenddienst worden toegevoegd
 • Een coassistent mag niet meer dan 5 12-uurs nachtdiensten werken in 2 weken 
 • Tijdens een nachtdienst biedt het ziekenhuis de coassistent een interne slaapgelegenheid

Zie voor aanvullingen en specificaties de Notitie werktijdenregeling Masteropleiding Geneeskunde

Deze tips zijn geschreven in samenwerking met de Co-Raad VU. 

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Contact

Online community platform voor en door studenten van de Faculteit der Geneeskunde Vrije Universiteit. Zoek je informatie over ons onderwijs? Kijk op  onze website
E-mailadres: studioovu@amsterdamumc.nl

             

 

 

 

Cookie-instellingen