Daaniya liep mee bij dokter Nurmohamed en vertelde me plots op de gang dat ze verbaasd was dat het een dokter van kleur was. Beide scholieren liepen mee met artsen die ze nog nooit hadden gezien, maar wel al een beeld van hadden. Een stereotype verbroken bij de eerste kennismaking.
Een stereotype/beeld dat niet zo gek is, gezien maar 3 tot 4% van de medisch specialisten een migratieachtergrond heeft. Er is een gebrek aan diversiteit in de zorg. Maar wat voor effect heeft dat op jongeren uit ondervertegenwoordigde groepen?
Onderzoek toont aan dat representatie voor ondervertegenwoordigde groepen gevoel van erbij horen en mentale welzijn brengt. Een omgekeerd gevoel van uitsluiting en discriminatie. Om deze reden zou de zorg ook minder aantrekkelijk kunnen zijn voor ondervertegenwoordigde jongeren. Gezien de groeiende diversiteit onder de patiëntenpopulatie, is dat een probleem. Meer diversiteit in de zorg is juist een kracht.
Dat is de missie van deze mini serie van Charissa de Herdt, geneeskundestudent aan de VU. Jongeren kennis laten maken met de zorg, stereotypes breken en voornamelijk inspireren door ze te verbinden aan rolmodellen uit ondervertegenwoordigde groepen. Resultaat dat bijna gelijk te meten was na een meeloopdag aan de enthousiaste reacties te horen. “Daarom wil ik de rolmodellen die mee hebben gedaan aan deze mini serie speciaal bedanken. Michel Tromp, Silvia Nieuwenburg en Azam Nurmohamed. Jullie inzet heeft meer voor ze betekent dan wij kunnen bedenken”.
Bekijk onderaan de pagina twee fragmenten uit de serie.
Bron:
Brance, K., Chatzimpyros, V., & Bentall, R. P. (2023). Increased social identification is linked with lower depressive and anxiety symptoms among ethnic minorities and migrants: A systematic review and meta-analysis. Clinical psychology review, 99, 102216. https://doi.org/10.1016/j.cpr.2022.102216