Welk beeld heb jij bij een wetenschapper?

03-05-2023
108 keer bekeken 0 reacties

Bij het start van het academisch jaar, afgelopen september, vroegen de coördinatoren van het programma Kennismaking Wetenschappelijk Onderzoek (KWO) en de coördinator van de leerlijn Academische Vorming eerstejaars geneeskundestudenten een wetenschapper te tekenen.

De tekeningen toonden een vrij eentonig en stereotype beeld van een onderzoeker: vaak een (kalende) man met labjas, geruite blouse, bril, computer en in totale isolatie. Met het programma KWO wordt de studenten laten zien dat de meeste onderzoekers er niet zo uit zien, en maken ze een start met academische vaardigheden. 

Kennismaking met onderzoek 

Tijdens het programma worden studenten in groepen van 6 gekoppeld aan een onderzoeker van Amsterdam UMC en maken ze verschillende praktijkopdrachten om de praktijk van het biomedisch onderzoek beter te leren kennen. Daarnaast leren ze hoe ze een wetenschappelijk artikel moeten zoeken in PubMed, hoe ze dat moeten lezen en ook hoe ze daar een referaat over geven.  

Vorige week donderdag werd dit nieuwe programma afgesloten met een geslaagd symposium. De studenten lieten hun tekeningen van begin september zien (dat beeld was nu veranderd, gelukkig), de beste uitwerkingen van de poster en de vlogs werden gekozen (als uitwerking van een van de opdrachten), de Amsterdam Medical Student journal stelde zich voor, prof. dr. Geert Kazemier vertelde over zijn carrière en het belang van academische vorming in de opleiding en tot slot lanceerde Tommy Pattij de nieuwe Canvas-omgeving voor Academische Vorming!   

Welk beeld hebben de studenten nu van onderzoekers? 

Door KWO verandert het beeld dat studenten hebben van onderzoekers. Het stereotype beeld maakt plaats voor meer nuance: studenten geven bijvoorbeeld aan dat het ze opvalt dat onderzoekers ook juist veel samenwerken (in plaats van solistisch te werken), er veel meer gebeurt dan alleen ‘proefjes in het lab’ en dat de onderzoeker in sommige gevallen veel meer op henzelf lijken dan ze aanvankelijk dachten. De onderzoekswereld is dichterbij de student gekomen.   

De coördinatoren van KWO en Academische vorming zijn dankbaar voor de 60 onderzoekers van Amsterdam UMC (zowel locatie VUmc als AMC), die alle studenten begeleid hebben! Zonder hun inzet was het niet mogelijk dit programma te draaien. 

Geschreven door Mariëlle Diepeveen, docent en promovendus Medische ethiek en Coördinator Praktijkstage Academische Vorming

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Contact

Online community platform voor en door studenten van de Faculteit der Geneeskunde Vrije Universiteit. Zoek je informatie over ons onderwijs? Kijk op  onze website
E-mailadres: studioovu@amsterdamumc.nl

             

 

 

 

Cookie-instellingen