De "Kruk Co"

24-05-2023
777 keer bekeken 0 reacties

Rania el Habib schrijft maandelijks over haar leven als co-assistent. Deze keer: hoe je zelfs als "kruk co" toch het beste uit je dag kan halen.


De kruk co. Ook wel: de co-assistent die gedurende een spreekuur op een kruk naast of achter de arts zit en gedurende het consult alleen observeert. De co-assistent die niet zijn of haar eigen patiënten kan zien.  De co-assistent die niet zelf de anamnese en/of het lichamelijk onderzoek kan verrichten.  

Er heerst een redelijk groot stigma om het zijn van een kruk co.  Dit lijkt voort te komen uit de (onjuiste) gedachte dat de kruk-co minder leert en meekrijgt dan de co-assistenten die zelf een spreekuur kan draaien. Dit is een gedachte die veelal bij co-assistenten heerst, maar echter ook bij andere zorgverleners.  

Wat veel mensen spijtig genoeg niet altijd inzien is, dat de kruk co vaak ook een luxepositie is. Je zit “front row” gedurende verscheidene consulten en leert hoe verschillende soorten artsen omgaan met verschillende soorten patiënten. Elke arts heeft zijn/haar eigen tips & tricks. Je hebt bijvoorbeeld: de arts die heel goed patiënten weet af te kappen op het moment dat ze te breedsprakig zijn, de arts die goed patiënten en naasten weet te kalmeren als ze boos worden en je hebt ook de artsen die je handige geheugensteuntjes geven. Je leert inhoudelijk de juiste vragen te stellen en ook hoe je lichamelijk onderzoek kan verrichten. Daarnaast kan je ook direct vragen stellen over de verschillen ziektes, symptomen en waarom wat wordt gevraagd.

Het kan soms lastig zijn om op een passieve manier gedurende je coschappen te leren. Hierin kan het verkrijgen van een nieuw perspectief toch wonderen doen. Het is begrijpelijk dat je zoveel mogelijk zelf wilt doen, maar als je een volgende keer “de kruk co” bent; probeer dan je perspectief te veranderen. Blijf je bewust van de voordelen die een kruk co zijn met zich meebrengen.  

Denk van tevoren na waar je allemaal op kunt letten en let dan gedurende de consulten op (niet alleen) wat er gevraagd en gezegd wordt, maar ook hoe er wordt gesproken, hoe er lichamelijk onderzoek wordt gedaan. Je kan van elk consult iets leren.  

Het zijn van een kruk co levert je meer op, dan je je kan voorstellen.   

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Contact

Online community platform voor en door studenten van de Faculteit der Geneeskunde Vrije Universiteit. Zoek je informatie over ons onderwijs? Kijk op  onze website
E-mailadres: studioovu@amsterdamumc.nl

             

 

 

 

Cookie-instellingen