Een co hier, een snipje daar

21-08-2023
481 keer bekeken 0 reacties

“Coassistent zijn is een luxepositie.”

Dit is een uitspraak die zowel ik als anderen vaker hebben gebruikt. Het klopt dat coassistent zijn, in een zekere zin een luxepositie is, doordat het ervoor zorgt dat je bij verschillende specialisaties een kijkje achter de schermen kan nemen en daarnaast allemaal bijzondere en unieke situaties kunt meemaken zonder dat je per se gekoppeld bent aan één taak/afdeling. 

 

Alleen is het goed om stil te staan bij wat er nou eigenlijk komt kijken bij het leven van deze coassistent. Coassistent zijn is vaak intensiever dan een fulltimebaan. Je bent van maandag tot en met vrijdag elke dag aanwezig en meestal van acht uur ’s ochtend tot vijf uur ’s avonds (vaak zit je er wel wat langer). Daarnaast spendeer je natuurlijk ook nog tijd aan het voorbereiden van poli’s, presentaties, mondelingen en het up-to-date houden/vergaren van kennis om zoveel mogelijk te kunnen leren en mee te kunnen krijgen van een coschap. 

 

Doordat je gedurende werktijden bezig bent met de studie krijg je dat het vaak lastig kan worden om eigen afspraken te regelen. Een bezoek aan de tandarts of een eigen afspraak in het ziekenhuis gaat vaak niet tussendoor en vergt veel planning. Voor sommigen kan dit misschien overdreven klinken, omdat zo’n afspraak wellicht max. een uur duurt en een uur missen daar doet niemand toch moeilijk over? Jammer genoeg zijn er genoeg situaties geweest, waarbij mensen niet de mogelijkheid kregen om naar zo’n afspraak te gaan zonder dat daar een vervangend moment/opdracht voor werd ingepland. Waardoor mensen dan toch vaak denken laat die afspraak bij de tandarts of dokter maar zitten; ik wacht nog even een paar maanden tot ik vakantie heb. Om dan nog maar niet te spreken over bijzonder verlof (zoals een bruiloft of een begrafenis) of jezelf simpelweg ziek moeten melden (omdat je echt je bed niet uit kan door die vreselijke griep). Het is spijtig om te moeten zeggen, maar er zijn coschaplocaties waarbij jezelf ziekmelden uit den boze is en er al snel bij één dag ziekte wordt gezegd dat vervangende diensten of opdrachten nodig zijn om te compenseren. Ik kan begrijpen dat dit wordt ingezet om ervoor te zorgen dat je toch nog genoeg kennis en kunde haalt uit je coschappen, alleen kun je krijgen dat studenten die bijvoorbeeld al ziek zijn geweest huiverig worden om dan nog bijvoorbeeld naar de tandarts te gaan of te vragen of ze toch naar de bruiloft van hun tante zouden mogen. Daarentegen, moet het natuurlijk wel gezegd worden dat er gelukkig ook genoeg coschaplocaties, afdelingen en begeleiders zijn die hier zeker geen probleem van maken, omdat ze erop vertrouwen en weten dat je je best doet om zoveel mogelijk uit je coschap te halen.

 

Echter, kom je deze mensen niet altijd tegen en blijft het leven van een coassistent vaak een drukke “fulltimebaan”. Daarom was ik zeer blij om te zien dat de opleiding Geneeskunde vanaf september 2023 Snipperdagen introduceert. Snipperdagen zijn een soort vakantiedagen die per coschap kunnen worden toegepast om ervoor te zorgen dat je wat meer sturing kunt geven aan de ervaren drukte en zo meer overzicht over je eigen agenda weet te creëren. Wat jij doet op je snipperdag bepaal jezelf; of dit nou naar de tandarts gaan is, aan de studie zitten is of naar de bruiloft van je goeie vriendin gaan is. De hoeveelheid dagen die je krijgt hangt af van de lengte van het coschap. Hoe korter het coschap, hoe korter de hoeveelheid dagen. Het minimumaantal dagen dat je kunt krijgen is één en het maximale aantal is vier. Het aanvragen van snipperdagen gebeurt bij je eigen coschap begeleider of onderwijscoördinator. Een belangrijke regel bij het aanvragen van een snipperdag is dat je dit minimaal 2 weken van tevoren aanvraagt. Daarentegen kan er per coschaplocatie worden gekozen om soepeler om te gaan met de regels. 

 

Overige belangrijke regels gebonden aan het opnemen van een snipperdag zijn: 

1. Snipperdagen komen niet te vervallen in geval van ziekte.Je behoudt het recht op je snipperdagen, ook als je al enkele dagen ziek bent geweest tijdens een coschap. 

2. Snipperdagen komen te vervallen aan het einde van het coschap, je kunt ze niet opbouwen zoals vakantiedagen. 

3. Snipperdagen kunnen niet bij coschappen in het buitenland worden gebruikt. 

 

Er zijn nog een aantal andere regels opgesteld; deze regels en overige informatie over de snipperdagen kun je vinden op: https://vu.nl/nl/student/regelingen-geneeskunde/algemene-informatie-master-geneeskunde

 

De opleiding Geneeskunde lijkt zich door de inzet van deze snipperdagen en overige zaken (zoals de “Zou ik wat zeggen app”) steeds meer in te zetten voor de mentale en fysieke gezondheid van haar studenten. Dit is iets waar wij als toekomstig artsen alleen maar blij om kunnen zijn en wat wij applaudisseren.  

 

- Rania El Habib, 6e jaars Geneeskundestudent.

Reageren

X (voorheen Twitter)

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Contact

Online community platform voor en door studenten van de Faculteit der Geneeskunde Vrije Universiteit. Zoek je informatie over ons onderwijs? Kijk op  onze website
E-mailadres: studioovu@amsterdamumc.nl

             

 

 

 

Cookie-instellingen