Out of the box keuzeonderwijs: stage bij de televisie.

15-12-2023
574 keer bekeken 0 reacties

Masterstudent Hajo Reurs loopt twee maanden mee op de tv redactie van EenVandaag.

Een keuzestage bij de TV. Dat is niet een heel erg voor de hand liggende wending voor een coassistent. Toch koos Hajo Reurs om zijn keuzestage in te vullen op de gezondheidsredactie bij EenVandaag op het Hilversumse Mediapark. Een dynamische plek die meer overeenkomsten vertoont met de coschappen dan je in eerste instantie zou denken. Een “uitstapje” dat hem een rijkere dokter maakt.

Medestudenten aan wie hij vertelt dat hij stageloopt bij de televisie reageren met: “wat raar” en vervolgens met “maar wat vet!” Anderen wijzen Hajo Reurs erop dat hij zijn dure studie aan het verkwanselen is in de journalistiek, waarin geen droog brood te verdienen is. Toch koos Hajo ervoor zijn keuzestage te gebruiken om eens een andere ervaring op te doen. Niet gelijk om te stoppen als dokter, maar om ook zijn bredere interesses te onderzoeken en even weg te zijn uit de vastomlijnde structuur van het ziekenhuis.

Romantisch beeld
“Geneeskunde studeren was voor mij een soort droom die uitkwam”, vertelt Hajo in de kantine van de AvroTros studio’s in Hilversum. “Ik heb heel erg mijn best gedaan om binnen te komen, nadat ik eerst was uitgeloot. Het romantische beeld van mensen helpen, de arts zijn die het allemaal wel weet, het avontuur, het aanzien, het handelen in spannende situaties, er zit veel in. Maar gaandeweg mijn coschappen, semi-arts en andere stages sloeg de twijfel een beetje toe. Als arts functioneer je in een vrij star systeem met een vaste structuur, bergen administratie, nog veel hiërarchie. Bovendien is de sfeer nogal competitief. Ik begon de vrijheid een beetje te missen en de persoon te verliezen die ik ook ben. “Ik ben opgegroeid in een gezin waar altijd breed-maatschappelijk gediscussieerd werd. Het ging over politiek en de maatschappij. Daar ging het bij mijn opleiding helemaal niet over. Maar het is wel wie ik ook ben, als arts een onderdeel van een groter plaatje. Ik ben toen veel gaan lezen en onderzoeken, naar vacatures gaan kijken ook van artsen buiten het ziekenhuis. Waar vind ik een plek waar ik als arts mijn skills in kan zetten als onderdeel van een groter universum.” Aldus Hajo Reurs.

Brede interesses
Na een coachingstraject waar hij ook zijn andere vaardigheden en interesses onderzocht en een aantal gesprekken met diverse mensen binnen de faculteit kwam Hajo tot de conclusie, dat de journalistiek wel erg aansloot bij zijn politiek en maatschappelijke interesses. Via een vriendin van zijn moeder kwam hij in contact met de gezondheidsredactie van EenVandaag, een dagelijks actualiteitenprogramma dat wordt uitgezonden op NPO1. “Meestal hebben we stagairs van de journalistiekopleiding”, vertelt de hoofdredacteur, “maar we wilden het wel proberen met deze jonge dokter”. En dat in de hectiek van verkiezingstijd. Hajo verteld enthousiast over de dynamiek op de redactie. “De tijd vliegt voorbij! Er gebeurde veel in de afgelopen verkiezingsweken en het is interessant mee te maken hoe daar binnen zo’n redactie naar wordt gekeken.” Terwijl we over de redactie lopen wijst Hajo naar de vergaderruimte waar de dag wordt gestart met iedereen. Er wordt aangehaakt op het nieuws van de dag, de items die voor de komende week worden voorbereid en er is ruimte om ideeën te pitchen. Ook Hajo heeft al eigen onderwerpen ingebracht. De sfeer is dusdanig dat daar zeker ruimte voor is.

Daarna start het dagelijks overleg met de zorg- en welzijnsredactie. En gaat het over ideeën en ontwikkelingen en de items die worden voorbereid. Meestal is Hajo met meerdere items bezig en gaat hij rondbellen, vragen stellen, zoeken bij wie hij moet zijn. Er worden scenario's uitgeschreven en Hajo gaat ook mee op pad om items te draaien. Iedere dag is een verassing. Ook voor de radioredactie heeft hij al werk gedaan. Het werk geeft gelijk resultaat. Dat zie je aan het eind van de dag op TV. Daarna is het ook weer weg.

Veel overeenkomsten
Toch ziet Hajo veel overeenkomsten tussen een coassistent en zijn ervaring als startend journalist dan je in eerste instantie zou denken. “’Als journalist moet je heel veel vragen stellen. Dat doe je als coassistent ook. Een voordeel is dat je als dokter veel handige gesprekstechnieken leert, ik merk dat ik die dagelijks kan inzetten. Gisteren was ik voor een nieuwsitem in Ter Apel bij de asielzoekers. Ik ben daar als journalist, maar ik kijk ook door de ogen van een dokter. Dan komt ook de zorgverlener weer naar boven. Als journalist moet je kennis vergaren, gebaseerd op berouwbare bronnen. Als dokter werk je ook evidence based. Daarnaast kom je als journalist met alle lagen van de bevolking in contact. Ik sprak in Ter Apel met een asielzoeker, maar ook de burgemeester. Ook dat is in het ziekenhuis niet anders. Een arts is 24-7 paraat en ook het nieuws gaat dag en nacht door." Tenslotte benoemt Hajo vertrouwen: “Vertrouwen is iets waar je zorgvuldig mee om moet gaan. Als arts, maar ook als journalist. Als dokter weet ik denk ik beter wat ik wel en niet kan vragen dan de gemiddelde journalist die er nog wel eens met gestrekt been in gaat."

Rijkere dokter
Hajo blijft twee maanden op de redactie, dan is zijn keuzestage voorbij. Daarna kan hij zijn bul in ontvangst nemen. Stoppen als arts is hij zeker nog niet van plan. Deze bijzondere ervaring heeft hem echter veel stof tot nadenken gegeven over het soort arts dat hij wil zijn. Hajo heeft nog wel een advies voor andere studenten. “We zijn niet één ding, niet alleen maar dokter, er zit zoveel meer in je. Gun jezelf ook deze andere dingen te onderzoeken, want dan zul je versteld staan van jezelf. Je gaat ontdekken hoe de maatschappij werkelijk in elkaar steekt en je maakt een groeispurt door. Je bent niet meteen geen dokter meer, het maakt je een rijkere dokter."

Wil jij ook stagelopen bij de redactie van Een Vandaag Zorg & Welzijn? Neem contact op met Nynke Koopen, stagecoördinator: n.r.koopen@amsterdamumc.nl

 

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Contact

Online community platform voor en door studenten van de Faculteit der Geneeskunde Vrije Universiteit. Zoek je informatie over ons onderwijs? Kijk op  onze website
E-mailadres: studioovu@amsterdamumc.nl

             

 

 

 

Cookie-instellingen