Minor in het buitenland

25-01-2024
452 keer bekeken {0} reacties

Afgelopen semester volgde Esra Tunçtürkoğlu haar minor in Zuid-Korea aan Seoul National University (SNU). Hoe was deze uitwisseling van bijna een half jaar voor haar? Zij deelt het in onderstaande blog.

Waarom wilde jij de minor in het buitenland volgen en waarom in Zuid-Korea?

Om verschillende redenen wilde ik een uitwisseling doen. Zo heb ik altijd al interesse gehad in reizen en meer leren over andere culturen. In mijn eerste jaar deed ik daarom mijn zorgstage op Aruba. Verder ben ik altijd betrokken geweest bij diversiteitscommissies van medische verenigingen. Niet alleen vind ik het prachtig dat we allemaal zo uniek zijn, maar ik ben ook van mening dat je als toekomstige arts meer moet weten over culturen om je patiënten beter te begrijpen.
Voor mijn uitwisseling was ik nog nooit in Oost-Azië geweest en was ik erg benieuwd naar de cultuurverschillen tussen het Westen en Oost-Azië. Daarom schreef ik me in voor een aantal universiteiten in Oost-Azië, waaronder die in Zuid-Korea. Wat ik zo indrukwekkend vond aan Zuid-Korea is onder andere hoe snel het zich heeft ontwikkeld na de Koreaanse oorlog en hoe het, naast Westerse invloeden, ook zijn eigen cultuur en tradities heeft behouden.

 

Hoe heb jij de eerste week in Seoul ervaren?

Toen ik mijn uitwisselingsplek accepteerde, kende ik niemand anders die naar mijn universiteit zou gaan in Zuid-Korea. Best spannend, maar ik keek er ook erg naar uit om mij te begeven in een totaal nieuwe sociale kring.
Via het uitwisselingsprogramma van de VU leerde ik twee studenten van andere opleidingen kennen en samen zijn we naar Zuid-Korea gevlogen. Eenmaal aangekomen op het vliegveld, ging iedereen zijn eigen weg. Het was een bijzondere ervaring om vanuit het vliegveld in mijn eentje naar het hotel te gaan. Ik merkte dat de veel mensen in in Zuid-Korea geen Engels spreken en zelf sprak ik geen Koreaans. Aan mensen vragen hoe ik naar mijn hotel moest komen, ging dus lastig. Bovendien had ik geen mobiele data en geen ervaring met het openbaar vervoer in Korea. Ondanks dit alles (en mijn slaapgebrek) heb ik mezelf en al mijn bagage met de trein en metro vanuit Incheon naar mijn hotel in Seoul weten te brengen.
In het hotel verbleef ik samen met een studente uit Engeland die ook voor haar uitwisseling naar SNU, mijn gastuniversiteit, zou gaan. Samen met haar, haar Koreaanse vriendin en de studenten van de VU spraken wij af en verkenden wij Seoul in de eerste week. Die week was super interessant. Ik heb meteen al cultuurshocks ervaren, zoals geen kleding in felle kleuren zien, het buigen als een symbolische groet, verontschuldiging of dank, maar ik merkte ook dat ik aangestaard werd. Ik moest daarnaast ook rekening houden met eten: als moslim eet ik halal, wat in Zuid-Korea lastig te vinden is.

Hoe ervaarde je het studeren aan de universiteit in Seoul?

SNU is heel anders dan de VU. Niet alleen is de campus een stad in vergelijking tot de VU, maar eigenlijk is alles anders: manier van lesgeven, de studenten, de activiteiten. Zoals ik zei, is de campus van SNU enorm groot en is er veel natuur en zijn er veel voorzieningen. Zo zijn er gebieden waar je kan hiken, is er een museum, zijn er cafés, bibliotheken en amfitheaters. Wat ik fijn vond, was dat de universiteit veel extra curriculaire evenementen op de campus organiseert. Iedere dag, tijdens mijn semester, was er een andere gebeurtenis. Soms was er livemuziek, andere dagen waren er markten of tentjes met spelletjes of konden er foto’s worden genomen. Aan het begin van het jaar was er een groot festival met optredens van bekende Koreaanse artiesten.

 

Welke vakken volgde je?

Ik volgde lessen over genetica, biochemie, dieet en ziekte, psychologie en ontwerp en een extra vak over Koreaanse taal en cultuur.  De lessen op SNU vond ik meestal minder interactief dan de lessen op de VU. Ik vond het vak genetica in Zuid-Korea op een ander niveau dan ik gewend ben. Mijn docent had voor NSU jaren lesgegeven op Harvard en iedere les voelde ik mij ofwel erg verward ofwel alsof ik een Nobelprijs kon krijgen voor wat ik net had geleerd. Deze docent gaf al zijn studenten die een vraag stelde een snoepje, wat ik leuk vond om te zien en uiteraard wilde ik ook snoep dus beantwoorde ik vragen. Ondanks dat deze les erg lastig was, genoot ik hier erg van. Bij het vak diet, therapy and lab was er om de zoveel weken een kookles, waarin wij een maaltijd kookten voor een specifieke patiëntengroep. De les ervoor hadden wij geleerd wat voor voeding aan- en afgeraden wordt voor welke patiënten en werd er berekend hoeveel proteïne, koolhydraten en vet een patiënt mocht consumeren.

 

Wat is jouw leukste herinnering aan de uitwisseling?

Er zijn heel veel leuke herinneringen, maar de zesdaagse trip naar Busan in het Zuiden zal altijd een kernherinnering blijven. Eind september hadden wij een aantal dagen vrij wegens ‘Chuseok’, de nationale feestdagen. Tijdens deze periode heb ik samen met vriendinnen een auto en Airbnb gehuurd en verbleven wij in Busan. Daar was veel te doen en te zien. Zo zijn we naar bekende cafés geweest, een moskee, een tempel, de zogeheten culture village en verschillende stranden. Mijn favoriete herinnering aan deze trip was het kletsen, snacks eten en spelletjes spelen op Gwangalli beach, totdat wij de zonsopgang konden zien. Daarnaast had ik gelukkig ook nog tijd om naar andere bestemmingen te gaan, zo ben ik naar Japan en Vietnam gegaan.

 

Hoe kijk je terug op jouw uitwisseling naar SNU in Seoul?

Ik ben blij dat ik voor Seoul heb gekozen. Er zijn zoveel dingen gebeurd en ik heb zoveel dingen kunnen doen. Van naar de karaoke, tot aan café's waar je je eigen taart kunt decoreren, kunt schilderen, boeken kunt lezen, spelletjes kunt spelen, films kunt kijken met je vrienden.
Uiteraard heb ik ook veel geleerd, niet alleen over academische onderwerpen maar ook over mijzelf en over anderen. Ik heb mooie mensen mogen ontmoeten met ieder een eigen kijk op het leven. Dankzij mijn uitwisseling heb ik nu vrienden over de hele wereld. Ik woonde tijdens mijn uitwisseling in een gebouw waar allemaal uitwisselingsstudenten van SNU verbleven. Mijn verdieping zat vol met lieve meiden die mijn uitwisseling nog beter hebben gemaakt. Over mezelf ben ik te weten gekomen dat ik veel onafhankelijker ben dan dat ik soms denk te zijn, dat ik meer kan en minder streng hoef te zijn voor mezelf. Mijn uitwisseling verliep totaal anders dan dat ik mij voorstelde, maar het kon niet beter lopen dan dit. Ik ben ontzettend blij met deze keuze en ik zou dit zeker aanraden aan iedereen die twijfelt over een uitwisseling.

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

Neslihan

17-03-24 om 16:48

Ik ben zo trots op Esra! Goed gedaan Es, now kick ass with your studies back here! 

Contact

Online community platform voor en door studenten van de Faculteit der Geneeskunde Vrije Universiteit. Zoek je informatie over ons onderwijs? Kijk op  onze website
E-mailadres: studioovu@amsterdamumc.nl

             

 

 

 

Cookie-instellingen