De podcast Medisch Kompas: een studentenvisie voor innovaties in het medisch onderwijs

08-06-2024
375 keer bekeken 0 reacties

Wat doen onze studenten geneeskunde naast de studie? Wij gaan in gesprek met studenten die iets bijzonders doen naast studeren. Dit keer spreken we Henry Harrison.


Sarah Betto tweedejaars geneeskundestudent VU (links), Dr. Prof. Ian McInnes Commander of the British Empire Vice-Principal and Head of College of Medical, Veterinary and Life Sciences, University of Glasgow (rechts) en Henry Harrison tweedejaars geneeskundestudent VU (midden) tijdens de opname voor een aflevering over de ontwikkeling in immunotherapie en behandeling voor reumatoïde artritis (komt nog online).

Een bijzondere route naar de opleiding toe
Henry zit momenteel in het tweede jaar van de opleiding Geneeskunde. Zijn weg naar Geneeskunde toe was niet via de ‘standaard’ route gegaan. Zo vertelt Henry dat hij is opgegroeid in een klein dorpje in het graafschap Northamptonshire in Engeland. Nadat hij zijn middelbare school daar afrondde, emigreerde hij naar Maastricht. Daar volgde hij de bachelor Psychologie en vervolgens in Leiden de master Klinische Psychologie. Na de master heeft hij voor een tijdje gewerkt als psycholoog en onderzoeker, maar werkte hij ondertussen ook aan het wegwerken van zijn deficiënties, behaalde hij de bèta vakken op vwo niveau én leerde hij de Nederlandse taal. Want, hij wist het zeker: hij wilde ook nog de studie Geneeskunde volgen aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Hier is Henry helemaal op zijn plek. Naast het volgen van de studie houdt hij zich ook graag bezig met extracurriculaire activiteiten. Zo werkt hij bijvoorbeeld op de snijzaal, geeft hij anatomie les en werkt hij op de oncologie en pathologieafdeling van Amsterdam UMC.

Een kijkje achter de schermen
Een deel van wat hij leuk vindt aan geneeskunde is de unieke combinatie van kunst en wetenschap om problemen op te lossen die een betekenisvolle impact hebben op mensen en de samenleving. Hij merkte dat hij ontzettend nieuwsgierig was naar hoe de experts in hun vakgebied denken en de klinische praktijk benaderen, welke motivaties ze hebben, hoe ze omgaan met klinische problemen en hoe ze de balans vinden tussen de artistieke en onzekere aspecten van geneeskunde in hun streven naar de beste patiëntenzorg.

Een rondje hardlopen leidde tot een creatief idee: het opzetten van de podcast ‘Medisch Kompas’. Zo geeft Henry aan: “De podcast is een middel om een kijkje te nemen achter de schermen van de spreekkamer. Zo kunnen we horen hoe sommige van de beste artsen ter wereld hun vak beoefenen.”

Dit doet hij niet alleen. Zijn medestudenten helpen hem met het opnemen, produceren en delen van de content. Zo werkt hij samen met Christiana Kosta, Rahaf Khatib, Thomas Juressen, Sarah Betto en Thom Smit. Naast hulp van zijn medestudenten is Henry dankbaar voor de steun die hij ontvangt vanuit dr. Paul Houben, Monique Heslenfeld en Berniek Hesselink.

De toekomst
Met de podcast wil Henry de verhalen van artsen blijven delen over diagnostisch en klinisch redeneren, innovaties en onderzoek op medisch gebied aan iedereen die geïnteresseerd is in de medische wereld. Hij wil deze verhalen vertellen op een toegankelijke, doeltreffende en educatieve manier waarbij studenten betrokken worden bij hun eigen onderwijsinhoud, leren en groei. Zijn visie voor de toekomst? “Ik wil een betekenisvolle bijdrage leveren aan de vorming van het medische onderwijs dat in hogere mate wordt gedreven door wensen en behoeften van gepassioneerde studenten.”

Combineren studie en het ontwikkelen van podcastafleveringen
Voor Henry is het combineren van de studie, de podcast en de activiteiten die hij daarnaast onderneemt soms een uitdaging, maar door de uitdaging en afwisseling krijgt hij veel energie. Hij denkt niet vaak na over of alles nog wel past in zijn planning, vaak komt dit vanzelf goed.

Benieuwd naar deze medische podcast? Beluister de afleveringen hier

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Contact

Online community platform voor en door studenten van de Faculteit der Geneeskunde Vrije Universiteit. Zoek je informatie over ons onderwijs? Kijk op  onze website
E-mailadres: studioovu@amsterdamumc.nl

             

 

 

 

Cookie-instellingen